logo Oszd meg a fontos dolgokat!

Minden anyának, akinek fia van, ezt el kell olvasnia.

Egy bizonyos nőnek három gyereke van. Mindhárom fiú. Más emberek nagyon gyakran vágtak a fejéhez nehéz kijelentéseket, mint például: “Oh, három fiú. Micsoda szerencse” (tanárnő) vagy “Nekem is két fiam van, de nem akarok még egyet. Nem szeretnék olyan lenni, mint te” (egy két gyerekes anyuka) vagy “Amikor anyám beteg volt, akkor a nővérem gondoskodott róla. Érted, a fiaid, ezt soha nem fogják megtenni.” (egy bébiszitter apja). Néha a nő nem tudta, hogy hogyan reagáljon ezekre a véleményekre, néha visszaszólt. Viszont úgy döntött, hogy leírja miért is olyan jó dolog, ha az embernek csak fiai vannak és milyen akadályokkal kellett neki emiatt szembenéznie.
1. Te vagy az első szerelmük Ezt nem kell sokat magyarázni. Amint először meglátod őket, azonnal beléjük szeretsz. És ez a szeretet, amit sokan neveznek szerelemnek is, a legegészségesebb formájában jelenik meg. A testvérem, akinek csak egy kislánya van, mindig morgolódik, amikor a fiaim körém ülnek, megölelnek vagy a hajammal játszadoznak. Így tanulják meg, hogy hogyan is kell szeretni és tisztelni a nőket – és milyen az, amikor egy nő szereti őket – tőled tanulják ezt meg.
2. Egy női prototípus vagy Oda figyelsz arra, hogy egy olyan női modell legyél számukra, aki kedves és tiszteletreméltó? Sosincs túl késő ahhoz, hogy erre tudatosan figyelj, hiszen, mint anya, te alakítod ki bennük azt, hogy hogyan lássák a nőket és nagy részben fogod meghatározni azt, hogy kit is választanak jövendőbeli partnerüknek.
3. Mindig lesz valamit, amit megbánsz Én például ordibáltam. Nagyon sokat. A fiaim nagyon közel állnak egymáshoz korban, rengeteg energiájuk volt, nekem meg a türelmem nagyon hamar elfogyott. Most már azt kívánom, hogy bárcsak többször odafigyeltem volna magamra, hogy találjak időt a gondolataim összegyűjtésére.
4. Sokszor gondolsz a meg nem született lányodra Eszedbe jutnak olyen kérdések, hogy vajon hogyan kihez hasonlított/viselkedett volna? Egy bejáratlan út mindig felébreszti bennünk a “mi lett volna ha” gondolatokat. És majd meglátsz egy kislányt az úton és azt fogod érezni, hogy “Bárcsak az enyém lenne” – és picit meghasad a szíved. De ez elmúlik. Ígérem.
5. Nincsenek lányos drámák Oh, ennek örülök a legjobban. Szerencsére nem kellett végigmennem azokon az “ő ezt mondta, ő meg azt mondta” szituációkon, a rengeteg fölösleges hisztiken és hangulatváltozásokon. Viszont a fiúknak is megvannak a maguk kis frusztrációi – ők leginkább a szociális létrán való elhelyezkedésük miatt aggódnak, főleg tiniként. De emiatt nagyon!
6. Hogy fiaid vannak, lehet az, ami valóban hozzád talál Hosszú időbe tellett, mire ezt felfogtam: nekem ez egy ajándék. Miért? Mert sokkal több időm volt magamra, mint a lányos anyáknak. Egyszer a legnagyobbik fiam azt mondta nekem “Anya, sokszor gondolom azt, hogy bárcsak lenne egy lányod, akivel elmehetnél manikűröshöz vagy csinálhatnátok csajos dolgokat. Így nem kellene egyedül lenned ezekben.” Viszont, amit a fiam nem fogott fel az az, hogy nekem ezek voltak a kis menekülőim ahhoz, hogy egyedül lehessek és pihenhessek egy kicsit.
7. A fiúk (valamilyen módon) biztonságosabbak A 20 éves fiam egyik este Uber-rel ment egy buliba. Hát hagytam volna a lányom, hogy egy teljesen idegen férfi vigye el őt valahova az autójában? Fenéket! Persze, a fiúknak is megvannak a kis útjaik, hogy hogyan kerülhetnek bajba, sőt, ők is lehetnek áldozatok. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem törődöm velük vagy nem féltem őket. Egyszerűen csak nem annyira erős a félelmem, mintha lányaim lennének. Mindemellett folyamatosan arra tanítom őket, hogy hogyan tiszteljenek más nőket, így más anyáknak nem kell annyira aggódniuk, ha lányaik a fiaim közelébe kerülnek.
8. Mindig így fogsz érezni irántuk Az öröm, mikor alvás közben nézed őket? Kipipálva. A libabőr és a melegség, amit ölelésükkor érzel? Kipipálva. Ők mindig is a te kisfiaid lesznek, nem számít milyen nagyokká válnak. Az egyik fiam például 2 méter magas és még mindig azt a kis sunyi arcocskáját látom amikor (fel) nézek rá.
9. Vállalod a kihívásokat Egy olyan férfit nevelni, aki tiszteli a nőket és jól bánik a gyerekekkel, kedves, felelősségteljes és ember a talpán - egy igazi kihívás. És a te feladatod mindezeket megtenni, viszont maga a folyamat csodás érzés. Megkaptad ezt a gyönyörű lehetőséget. Hát használd ki.

Ha tetszett ez a bejegyzés, oszd meg Megosztás Facebook-on

Anyának lenni mindig kihívás. Oszd meg ezt a levelet más anyákkal is. És sose feledjétek, nélkületek a világ semmivé és értelmetlenné válna.

× Like-old oldalunkat a Facebook-on Már Like-oltam
×

Minden nap új témákat töltünk fel

Like-old oldalunkat a Facebook-on